Asal usul Baba dan Nyonya

Nyonya & Baba atau Peranakan adalah keturunan imigran Cina yang datang ke Kepulauan Melayu pada abad ke-15. Nyonya bermaksud wanita Peranakan manakala Baba merujuk kepada lelaki Peranakan.

Dari seawal abad ke-16, ketika para pendatang mengembara dari negara asal mereka ke Tanah Melayu, ada yang mula mengadaptasi budaya setempat dan berkahwin dengan penduduk tempatan.

Namun, terdapat banyak versi yang diceritakan dalam usaha untuk mengesan asal usul dan identiti kebudayaan masyarakat hibrid unik ini yang disebut Peranakan.

Sejarah Peranakan / Baba Nyonya

Pada abad ke-15, sesetengah negeri-negeri kecil di Semenanjung Melayu sering memberi penghormatan kepada pelbagai kerajaan seperti China dan Siam.

Hubungan rapat dengan China ditubuhkan pada awal abad ke-15 semasa pemerintahan Parameswara ketika Laksamana Zheng He (Cheng Ho), seorang Cina Muslim, melawat Melaka dan Jawa.

Mengikut legenda, Maharaja China menghantar seorang puteri, Hang Li Po, kepada Sultan Melaka sebagai tanda penghargaan atas penghormatannya. 

Raja-raja dan hamba-hamba yang mengiringi puteri pada mulanya menetap di Bukit Cina dan akhirnya berkembang menjadi sebuah kelas kaum Cina yang lahir di Selat yang dikenal sebagai Peranakan.

Maksud istilah Peranakan

Istilah “Peranakan” pada asalnya bermaksud lahir semula. Lama-kelamaan, ia digunakan secara umum untuk menentukan orang Cina yang dilahirkan di Selat untuk membezakan orang Cina yang dilahirkan di China atau di Kepulauan Melayu.

Maksud asal untuk Peranakan berasal dari kata Melayu dan Indonesia yang bermaksud ‘anak’, merujuk kepada keturunan tempatan yang lahir.

Kepulauan Melayu pada ketika itu terdiri daripada Brunei, Singapura, Malaysia, Indonesia dan Filipina.

Jenis-jenis Peranakan / Baba Nyonya

Kebanyakan orang Peranakan atau Baba Nyonya terdiri daripada bangsa campuran. Campuran yang paling biasa ialah Cina dengan Melayu ataupun Cina dengan Indonesia.

Terdapat beberapa jenis Peranakan lain selain majoriti Peranakan Cina walaupun di Malaysia. Sebagai contoh, Peranakan Arab, Peranakan Belanda, dan Peranakan India. Kadang-kadang rakyat Malaysia merujuk keturunan perkahwinan ras ini sebagai Serani.

Budaya Peranakan

Walaupun bahasa asli pendatang Cina ini merupakan dialek Hokkien dan Mandarin, mereka mempelajari bahasa Melayu tempatan. Di bawah pengaruh British, orang Baba Nyonya yang mampu sekolah akan menghadiri sekolah Inggeris.

Selama bertahun-tahun menjadi kaum yang berbilang bahasa, orang Peranakan mengembangkan bahasa mereka sendiri yang dipanggil Baba Melayu. Bahasa ini terdiri daripada Bahasa Inggeris, Hokkien, Bahasa Melayu dan Mandarin. Ia boleh menjadi sangat membingungkan bagi kebanyakan orang untuk memahami Baba Melayu.

Masakan Baba dan Nyonya
Imej dari: Indonesia Expat

Masakan Peranakan dan Nyonya sangat terkenal di seluruh Asia. Makanan Peranakan dan Nyonya adalah campuran unik dari Cina, Melayu, dan budaya Asia Tenggara yang lain yang menggabungkan pengaruh dan tradisi memasak.

Masakan Peranakan sangat dipengaruhi oleh kawasan di mana ia disediakan. Sama ada di Pulau Pinang, Kuala Lumpur atau Singapura, hidangan masakan memenuhi citarasa tempatan dan ketersediaan bahan-bahan.

Kini, pengaruh kulinari  Baba Nyonya dan juga budaya Baba Nyonya ini masih dipraktikkan dan warisan mereka akan terus dikekalkan dengan memberi lebih banyak kesedaran mengenai kaum Peranakan ini.

Want More Story From Us?